I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, August 31, 2010

Spiral Pasta with Tuna Flakes

Planned tadi nak pegi Econsave Supermarket and lepas tu sebelum balik ke rumah, nak terus ke bazar Ramadan, al-maklumlah kan...tapi....MasyaAllah! Punya lah banyak kereta! Nampaknya kene lah tawaf dulu sebelum dapat parking. Tawaf punya tawaf punya tawaf, sampai terlupa dah nak kira berapa kali, last2 anak akak yang dah boring, ajak balik aje and bagi idea supaya datang lagi the next day. After all, hujan dah mula turun. So, terpaksalah balik...and dalam perjalanan, what a downpour! Hujan turun tersangatlah lebat! Nasib baik ada assistant kat sebelah, kalau tak...jalan selekoh pun akak redah aje sebab mata dah "potek" (hahah...bahasa org S'pore, meaning rabun..huhuhu), tak nampak jalan sebab hujan tersangatlah lebat!

Bila dah sampai rumah, rasa malaslah pulak nak keluar balik ke bazar. Nak tak nak, kenalah cari idea apa yang boleh dimasak utk berbuka nanti. Takde mood lah nak masak nasi dan lauk.

Nasib baik ada San Remo Vegeroni Spiral. Bolehlah akak bikin pasta! Nasib baik jugak ada Tuna Flakes in Sunflower Oil, Cheddar cheese, Mayonnaise, McCormick Parsley Flakes dan McCormick Italian Herbs. Adalah jugak sikit broccoli dan cendawan tiram. So cukuplah...kita yang buat dia, bukannya dia yang buat kita kan... Tapi kalau ada cendawan butang bertambahlah sedapnya.

Mula-mula akak...
1) masukkan Vegeroni Spiral pasta ke dalam air panas yang telah dibubuh garam dan rebus sehingga masak ala-ala "al dente" (cooked through, but still firm), dan akak tarok sedikit minyak masak ke dalam air rebusan pasta. Gaul. Tujuannya supaya pasta tidak melekat selepas kita tapis airnya. Boleh jugak, selepas ditapis pasta tersebut, tuangkan sedikit minyak zaitun di atas pasta semasa masih panas dan gaul rata untuk melembabkannya. Ingat...jangan sesekali menjirus lagi pasta (apa jenis pun) dengan air demi untuk mengekalkan rasa sebenar pasta tersebut.


2) Panaskan sedikit Extra Virgin Olive Oil dan tumiskan bawang putih dan bawang besar kuning yang telah dipotong dadu sehingga sedikit layu, bukannya garing.
3) Masukkan Tuna Flakes in Sunflower Oil yang telah ditapis minyaknya. Hancur2kannnya, tapi janganlah sampai hancur sangat.
4) Masukkan 4 sudu besar Mayonnaise dan 4 keping Cheddar Cheese. Biarkan cheese cair dan kacau rata. Ada orang tarok butter lagi, tapi bagi akak Mayonnaise and Cheddar Cheese sudah mencukupi. Kalau too rich, muaklah. High cholesterol lagi!
5) Memandangkan akak takde Whipped Cream dan lemon di rumah, tapi ada Apple Cider Vinegar, akak pun tuangkannya sedikit ke dalam kuali. Tambahkan air supaya tidak terlalu pekat. Actually, akak pun tak suka tarok Whipped Cream sebab nanti kalau too creamy, ermmm...muak jugak jadinya. So, ikut citarasa masing-masinglah ya...
6) Lepas tu, akak pun masukkanlah broccoli dan cendawan tiram yang hanya ada sedikit aje kat rumah. Tutupkan api, tidak perlu tunggu lama.

Akak langsung tidak tarok garam dan gula dalam masakan ini sebab rasa masin dan manis dalam Mayonnaise dan Cheese sudah mencukupi.
So...Tadaaaa.....sosnya sudah siap!

Bila hendak makan, letakkan pasta di dalam pinggan dan sendukkan sos ke atas pasta. Grind some black pepper dan sprinkle some McCormick Parsley Flakes and McCormick Italian Herbs. Makanlah sewaktu masih panas. Boleh jugak digaulkan sekali pasta dengan sosnya terlebih dahulu sebelum dihidangkan.



Monday, August 30, 2010

Asam Pedas dan Steamed Bread Pudding with Evaporated Creamer and Caramelized Sugar

Harini akak tak beli juadah kat bazar sebab Abang buka puasa di rumah and lagipun dah boring pulak rasanya bila selalu sangat makan juadah bazar Ramadan tu. So harini akak masak lauk kegemaran keluarga iaitu asam pedas ikan tenggiri. Akak tidak bubuh belacan atau daun kesum atau daun limau purut atau bunga kantan dalam masakan asam pedas ni sebab akak guna ikan tenggiri. Kalau guna ikan pari, akak guna jugak daun kesum. Buat pengetahuan semua, akak dah bertahun tak letak belacan dalam masakan akak, even dalam sambal tumis pun, melainkan nak masak sambal belacan aje. Resipinya cukup simple. Selain dari menggunakan bahan2 asas seperti bawang merah (biar banyak), bawang putih, halia dan serai, akak juga tumiskan sedikit halba. Mmmm....baunya sungguh harum!

Asam pedas tanpa belacan

Akak bikin jugak puding kukus roti bersama kismis kegemarannya (harap2 betul lah namanya yang akak tulis ni...hehehe). Kalau salah, tolong bagitau eh... :)

Sebenarnya rasa segan jugak nak masukkan resipinya di sini sebab akak rasa ramai yang dah tau buat puding ni. Tapi resipi yang akak buat ni, tak macam yang selalu akak buat. Biasanya, akak guna gula pasir biasa, tapi kali ni akak cuba guna gula dari ekstrak daun Stevia keluaran Stevico iaitu  Stevico Sweetermix  (sila rujuk linknya). Kami sekeluarga dah lama tak gunakan gula pasir yang biasa tu. Puding roti ni boleh jugak dibakar. So kepada sesiapa yang ingin mencubanya, akak ada sertakan resipinya (cara kukus dan cara bakar).

Bahan2nya :
1) roti - 9 keping
2) telor - 4 biji
3) gula - 3 1/2 sudu kecil gula  Stevico Sweetermix  ATAU 1 cawan gula biasa (saiz cawan utk tetamu - akak tak guna susu pekat manis dan ini puding roti - so, kalau kurang gula, nanti jadi kurang manis pulak)
4) susu cair (e.g. Carnation @ Ideal) - 1 tin
5) air - 500 ml
6) kismis kuning (raisins) - 2 kotak kecil
7) perisa vanila - 1 sudu kecil
8) 1 sudu kecil garam (supaya ada rasa lemak bukan masin)
9) * marjerin Planta (jika memilih untuk membakar)*

Kemanisan gula: 1/2 sudu kecil gula Stevico Sweetermix = 7 sudu kecil gula biasa

Cara2 membuatnya (Cara Kukus) :
1) Buat gula hangus (caramelized sugar) - sila visit link ini : http://youtu.be/ltsFE9mr-x4 untuk menonton cara2 membuatnya, iaitu untuk:
a) diletakkan ke dalam acuan sebelum dituangkan adunan puding.
ATAU
b) dituangkan ke atas puding ketika hendak menjamu selera.
2) Roti dikoyak2kan dan direndam ke dalam 500 ml air sehingga kembang.
3) Campurkan susu cair ke dalam adunan roti yang telah direndam tadi. Sebatikan.
4) Pukul telor bersama gula sehingga kembang, tapi tidak perlu terlalu kembang.
5) Tuangkan adunan telor + gula ke dalam adunan roti + susu tadi. Sebatikan.
6) Masukkan 1 sudu kecil garam dan perisa vanila. Sebatikan.
7) Tuangkan adunan ke dalam acuan.
8) Taburkan kismis ke dalam adunan.
9) Kukus sehingga masak.

* Cara Bakar - cedokkan beberapa scoop marjerin dan letakkan ke beberapa tempat di atas adunan sebelum dibakar di dalam oven agar apabila adunan siap dibakar nanti, texture puding akan menjadi seperti roti bakar gitu....

Bila sudah masak, biarkan puding @ room temperature, then tutup dengan plastic wrap @ dipanggil cling film, supaya permukaan puding tidak menjadi terlalu kering (sbb bahan asasnya ialah roti). Then, simpan di dalam fridge.

Apabila hendak menjamu selera - setelah memasukkan potongan puding di dalam mangkuk, di atas puding tersebut, tuangkan susu cair dan gula hangus (sekiranya gula hangus tidak dicampur ketika memasak puding), mengikut citarasa masing2. Akak sekeluarga lebih prefer cara begini sebab kita boleh tambah susu dan gula hangus mengikut keinginan masing2, bila2 masa. Kalau nak lebih lemak, maka lebihkanlah susunya dan kalau nak lebih manis, tambahkan aje gula hangusnya.

Hmmmm.... yummilicious!!!! Paling best, makan semasa sejuk. Hah...apa lagi...cubalah...jangan tak cuba...!!! :)



Sunday, August 29, 2010

Simply Vegetables

Sahur semalam akak masak mixed veggies dan seperti biasa akak guna pengukus dari Tupperware, Steam It. Steam It ni ada 2 tingkat, jadi kalau banyak sayurannya, boleh gunakan kedua2nya sekali. Tidak mengambil masa yang lama untuk mengukusnya. Lebih kurang 3-4 minit, all the veggies siap dikukus. Akak masak guna sayur2an yang memang dah sedia ada kat dalam fridge. Kalau ada banyak jenis, lagi bagus. Very simple, tak tarok udang atau any meat pun. Simply vegetables! Cara memasaknya pun simple aje.

 

Potong dadu 3 ulas bawang putih dan tumis dengan menggunakan sedikit aje minyak zaitun. Bila dah terbit bau bawang putih, masukkan hirisan kecil 3-4 batang cili padi, sedikit sos tiram dan hanya sedikit air. Kacau. Masukkan sedikit aje garam, not too much. Bila air dah mendidih, masukkan kesemua sayuran yang telah dikukus bersama-sama hirisan bawang besar. Gaul dan terus tutupkan api.

Last sekali, renjiskan sedikit minyak bijan. Kacau rata. Akak memang suka gunakan minyak zaitun dan minyak bijan dalam masakan sayur sebab kedua-duanya sungguh berkhasiat. Akak tak tarok air tepung jagung sebab akak sukakan the natural taste and the crunchiness of the vegetables. Kalau ada udang ke, sotong ke, lagi sedap! Masakan ni boleh juga dimakan begitu saja.

 


Tuesday, August 24, 2010

Let's Forgive and Forget

"It's easier to forgive than to forget". I believe many of us will agree with this saying just like I do. But what does it really mean to everyone? 

Forgiveness is the act of forgiving, state of being forgiven and disposition or willingness to forgive. In certain situations, forgiveness means thinking about the other person as if the offense never took place. I guess this is the most difficult and impossible thing to do! How can people be expected to forget some of the most painful experiences of their lives? Both the offender and the offended will agree on this. Both parties will claim that they are the one who are actually the victim of the other person whom they called the offender. In this case, forgiveness can be difficult, hence forgetting can be downright impossible!

Although the people who have offended you may have many times seek forgiveness from you and you too have many times forgiven them, the memory of their wrong actions against you remains with you and creates a prejudice towards them that results in a lack of trust in the future. You usually reluctant to forgive, particularly if the offender hasn't learned anything from the past. They are not sincere enough in their words and actions. You can see it through the way they treat you and you can feel how much they dislike you.

If this happens, just leave it to Allah, The All-Knowing. He knows what is in our hearts. Forgive them sincerely and treat them the way you want them to treat you.


True forgiveness involves both forgiving and forgetting and this can be achieved by understanding your own feelings as well as those of the person who wronged you, expressing your feelings in a rational matter, realizing that your relationship is more important than being right and finally accepting the other person's apology.

So, let us all forgive and forget. May Allah s.w.t. bless all of us and accept our forgiveness. Let's pray for peace and may He strengthen our iman and taqwa.



Thursday, August 19, 2010

Kailan Kukus Ikan Masin menggunakan Steam It dari Tupperware

Sahur tadi akak masak kailan kukus ikan masin. Rasa-rasanya ramai orang dah terer dah masak menu ni. Yang akak nak highlightkan di sini ialah kailan ini akak kukus menggunakan Steam It, product dari Tupperware. Menggunakannya cukup mudah dan tidak mengambil masa yang lama. Walaupun ianya bersaiz kecil, iaitu 16.9cm (height) x 22.9cm (diameter), tapi hasil setelah menggunakannya cukup memuaskan!

Steam It direndam di dalam kuali yang berisi air

Steam It ini hendaklah direndam terlebih dahulu di dalam kuali di mana paras airnya tidak boleh melebihi paras yang terdapat pada Steam It tersebut. Then, panaskan air dalam kuali. Steam It ini diperbuat dari bahan hydrophobic di mana ia berupaya 'repel' air dari permukaan kukusan dan ianya selamat digunakan. Steam It hanya boleh digunakan dengan merendamkannya ke dalam kuali yang berisi air untuk tujuan mengukus bukannya diletakkan terus di atas api.

hah...ini lah kailan yang telah dikukus dalam Steam It

So, bila kailan dah dikukus, akak pun tutup api dapur dan ketepikan. Akak potong dadu 2 ulas bawang putih dan hiris 1 ulas bawang besar, jugak 2-3 biji cili padi. Then, ambik sekeping ikan masin tenggiri dan potong kecil-kecil. Lepas tu, akak panaskan sedikit aje minyak masak dan tumiskan potongan dadu bawang putih tadi bersama hirisan cili padi sehingga naik bau dan masukkan pulak ikan masin. Stir fry sehingga ikan masak, then masukkan sedikit sos tiram. Masukkan sedikit aje air dan apabila sudah mendidih, akak masukkan pulak hirisan bawang besar dan terus tutup api. Then, akak tuangkan kailan yang telah dikukus ke dalam kuali dan gaulkan dengan bahan tumisan tadi. Salinkan kailan kedalam pinggan hidang dan renjiskan sedikit minyak bijan di atasnya. Tidak perlu bubuh garam ke dalam masakan ini.

ini lah dia kailan kukus ikan masin

Sayuran-sayuran yang dikukus di dalam Steam It sungguh enak rasanya. So, kepada sesiapa yang berminat untuk memiliki Steam It, bolehlah dapatkannya dari mana-mana dealer Tupperware. Kalau nak beli dengan akak pun boleh sebab akak sendiri ialah Tupperware Brands Consultant. Harganya ialah RM49.90 sahaja. Steam It ini ada 2 tingkat.
So, cubalah....


Wednesday, August 18, 2010

Award from Emunnn!

AWARD!!!


Hmmm...cantiknya award ni! Thnx to Emunnn kerana sudi tag akak yang belum berapa aktif blogging ni dan jugak tak berapa ramai kawan bloggers. Btw, it's a good idea untuk kita mengeratkan silaturrahim di kalangan bloggers and credit should be given to the creator of this award. Congratulations! Well, bagi sesiapa yang telah ditag, silalah baca keterangan di bawah, 'copy' dan 'paste' ke blog entry baru anda. Selamat mencuba... :)

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 Bagi sesiapa sahaja yang menerima award ini, anda
diwajibkan memberikan/tag kepada 5 orang lagi..
Selepas itu, penerima award ini hendaklah meletakkan
link-link tersebut di blog/artikel masing masing di dalam entri baru di blog anda.



* Sebelum anda meletakkan link yang bertuah di atas, pemilik link di no.1 perlu dipadamkan terlebih dahulu, kemudian letakkan pemilik link di no.2 ke tempat teratas iaitu di no.1.
 

Contohnya, link no.2 menjadi no.1, link no.3 menjadi no.2 dan seterusnya.
Selepas itu, masukkan link anda di bahagian paling bawah sekali iaitu di no.5. Anda semua hendaklah jujur dan adil dalam menjalankannya.
 

Jika setiap penerima award mampu memberikan award ini kepada 5 orang, dan kesemuanya mampu memberikan award ini kepada 5 orang lagi serta
mereka yang ditag, meletakkan link-link dengan betul, maka jumlah backlink yang akan anda dapat ialah :


Posisi 5 : Jumlah backlink = 5
Posisi 4 : Jumlah baclink = 25
Posisi 3 : Jumlah backlink = 125
Posisi 2 : Jumlah backlink = 625
Posisi 1 : Jumlah backlink = 3,125

* Menurut info dari SEO (Search Engine Optimation) ramai blogger telah mendapat 1,923,125 backlink beserta keuntungannya. Blog anda akan mendapat trafik tambahan. Tambahan lagi, akan ada visitor mengklik ke blog anda. Selain mengeratkan persahabatan antara blogger,
award ini juga boleh membantu untuk menaikkan trafik dan backlink ke blog anda.

Yang mesti kena kantoi (haha!!):


Pada sesiapa yang berminat nak join adalah dialu-alukan!

Tuesday, August 17, 2010

BROWN RICE vs WHITE RICE - it's time to switch to a healthier diet

(By Green Living Tips | Published 04/4/2007 | food)


brown rice

Brown rice - an environmentally friendlier choice.
Brown rice is not only better for you, but it's better for the environment than white rice too.

So what's the difference?

Rice goes through a variety of processes before it's ready for cooking. After harvesting, the seeds are run through a rice huller/husker for milling to remove the outer grain husks. After this process, you're left with brown rice. Nice and simple.

To create white rice, there's added steps. The germ and the inner husk (bran) is removed, the grain is then polished, usually using glucose or talc.

The crazy thing is that these added steps to turn brown rice to white remove nutrients that are sometimes then introduced back in via synthetic sources - this is called fortified white rice. The same type of thing happens in brown bread vs. white bread scenario.

The loss of nutrients is broad and substantial. Plain white rice has far less Vitamin E, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folacin, Potassium, Magnesium, Iron and over dozen other nutrients. Added to that, the dietary fiber contained in white rice is around a quarter of brown rice.

So, brown rice certainly appears to be more healthy, but where does the environmental benefit come from? It's basically down to processing - the less processing of a food, the less energy required. There's also the issue of the synthetic vitamins added back in - produced in laboratories and factories from a variety of chemicals; and these sorts of processes are well known for their negative impact on the environment.

If you're accustomed to white rice, making the switch to brown suddenly can cause a taste bud rebellion - it certainly did for me. It's somewhat of an acquired taste for many people. I suggest adding extra sauces to mask the "wilder" taste of brown rice for a while to allow your tastes to adjust. Once you've acquired a taste for brown rice, it's likely you'll never go back to white.

When you buy rice, because it keeps so well, try and buy in quantity to save on packaging.

Added notes: A couple of readers have pointed out (thanks by the way!) that uncooked brown rice doesn't keep for as long as white rice. Stored in an airtight container, I'm told brown rice will keep fresh for about six months.

Brown rice does take a little longer to cook than white rice, but the time isn't much longer if you pre-soak the rice for a while and cook using the absorption method. This is where you use less water and cover the pot, leaving very little excess water left by the time the rice has cooked - the steam generated using this method also helps speed up the cooking process. 

Brown Rice Health Facts:
1. Provides all necessary carbohydrates requirements.
2. Rich in fibers.
3. Helps control blood sugar.
4. Helps control cholesterol.
5. It is a body building food.
6. Beneficial for stomach and intestinal ulcers and for diarrhea. It is easily digested starch food.
7. Because of the mineral content, it supplies important nutrient for the hair, teeth, nails, muscles and bones.

fried brown rice with basic ingredients



Sunday, August 15, 2010

Fettuccine Carbonara and Steamed Corn Pudding

Semenjak dari hari pertama berpuasa, akak hanya membeli saja juadah untuk berbuka di bazar Ramadhan berdekatan dengan rumah. Yelah, yang nak berbuka di rumah cuma 2 orang aje, jadi rasa tak rajin pulak nak memasak. Akak cuma masak untuk juadah bersahur aje. But then, harini terasa pulak nak masak something untuk berbuka. So, harini kami sekeluarga pun berbuka dengan fettuccine. Actually, akak sendiri pun tak tau nak panggil apa resipi fettuccine ni. Fettuccine Alfredo ke atau Fettuccine Carbonara? Bahan-bahannya juga tak sama seperti fettuccine yang pernah akak masak sebelum ini. Maklumlah resipi ini dicipta ikut citarasa sendiri.

Satu lagi juadah ialah puding jagung kukus dimakan bersama gula hangus...

 puding dijamu bersama caramelized sugar (gula hangus)




Tuesday, August 3, 2010

Fettuccine ni....

Hmmmm....Fettuccine with mushroom sauce.... Ni yang malas nak masak-masak macam ni. Bukannya apa, bila dah masak, kenelah makan kan? And bila makan pulak, bukannya boleh control! Macamana badan nak slim!! Issyyyyy......!!! Anyway, ini lah dia Fettuccine yang akak masak tadi...




Sunday, August 1, 2010

Setelah sekian lama tak berjumpa...

Apabila dapat tahu aje sedara mara dari Singapore akan datang ke KL untuk menghadiri majlis kahwin anak sedara akak, Syamsul Bahari, pada 31 Julai, excitednya hanya Allah saja yang tahu! Tak sabar betul nak jumpa dengan diorang. Walaupun tak semua dapat hadir ke majlis itu, akak tetap gembira bila my 2nd cousin yang sejak dari kecil jadi kawan sepermainan semasa di Singapore dulu, dapat hadir. Kali terakhir berjumpa dengannya ialah selepas beberapa tahun akak berkahwin. Sekarang ni, anak-anak kitorang dah besar-besar. Mana tak excited kan...?!


Majlis perkahwinan tersebut telah diadakan di Dewan Gemala Sari, Bangunan Risda, Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

nenekanda pengantin (bertudung putih)
adinda (kiri) & sepupu pengantin (kanan)
ayahanda pengantin memberi ucapan
bergambar bersama keluarga & sanak saudara
walaupun dalam keadaan bertongkat, Chef Raman ADABI (bertopi) tetap hadirkan diri ke majlis tersebut
Kepada pasangan pengantin, Syamsul Bahari dan Halina Sofia, kami doakan semoga jodoh kalian berkekalan hingga ke akhir hayat dan sentiasa dalam kebahagiaan, juga dapat mengharungi ujian-ujian dari Allah S.W.T. dalam kehidupan berumahtangga dengan tabah dan sabar. Amiin.