Asam pedas tanpa belacan |
Akak bikin jugak puding kukus roti bersama kismis kegemarannya (harap2 betul lah namanya yang akak tulis ni...hehehe). Kalau salah, tolong bagitau eh... :)
Sebenarnya rasa segan jugak nak masukkan resipinya di sini sebab akak rasa ramai yang dah tau buat puding ni. Tapi resipi yang akak buat ni, tak macam yang selalu akak buat. Biasanya, akak guna gula pasir biasa, tapi kali ni akak cuba guna gula dari ekstrak daun Stevia keluaran Stevico iaitu Stevico Sweetermix (sila rujuk linknya). Kami sekeluarga dah lama tak gunakan gula pasir yang biasa tu. Puding roti ni boleh jugak dibakar. So kepada sesiapa yang ingin mencubanya, akak ada sertakan resipinya (cara kukus dan cara bakar).
Bahan2nya :
1) roti - 9 keping
2) telor - 4 biji
3) gula - 3 1/2 sudu kecil gula Stevico Sweetermix ATAU 1 cawan gula biasa (saiz cawan utk tetamu - akak tak guna susu pekat manis dan ini puding roti - so, kalau kurang gula, nanti jadi kurang manis pulak)
4) susu cair (e.g. Carnation @ Ideal) - 1 tin
5) air - 500 ml
6) kismis kuning (raisins) - 2 kotak kecil
7) perisa vanila - 1 sudu kecil
8) 1 sudu kecil garam (supaya ada rasa lemak bukan masin)
9) * marjerin Planta (jika memilih untuk membakar)*
Kemanisan gula: 1/2 sudu kecil gula Stevico Sweetermix = 7 sudu kecil gula biasa |
Cara2 membuatnya (Cara Kukus) :
1) Buat gula hangus (caramelized sugar) - sila visit link ini : http://youtu.be/ltsFE9mr-x4 untuk menonton cara2 membuatnya, iaitu untuk:
a) diletakkan ke dalam acuan sebelum dituangkan adunan puding.
ATAU
b) dituangkan ke atas puding ketika hendak menjamu selera.
2) Roti dikoyak2kan dan direndam ke dalam 500 ml air sehingga kembang.
3) Campurkan susu cair ke dalam adunan roti yang telah direndam tadi. Sebatikan.
4) Pukul telor bersama gula sehingga kembang, tapi tidak perlu terlalu kembang.
5) Tuangkan adunan telor + gula ke dalam adunan roti + susu tadi. Sebatikan.
6) Masukkan 1 sudu kecil garam dan perisa vanila. Sebatikan.
7) Tuangkan adunan ke dalam acuan.
8) Taburkan kismis ke dalam adunan.
9) Kukus sehingga masak.
* Cara Bakar - cedokkan beberapa scoop marjerin dan letakkan ke beberapa tempat di atas adunan sebelum dibakar di dalam oven agar apabila adunan siap dibakar nanti, texture puding akan menjadi seperti roti bakar gitu....
Apabila hendak menjamu selera - setelah memasukkan potongan puding di dalam mangkuk, di atas puding tersebut, tuangkan susu cair dan gula hangus (sekiranya gula hangus tidak dicampur ketika memasak puding), mengikut citarasa masing2. Akak sekeluarga lebih prefer cara begini sebab kita boleh tambah susu dan gula hangus mengikut keinginan masing2, bila2 masa. Kalau nak lebih lemak, maka lebihkanlah susunya dan kalau nak lebih manis, tambahkan aje gula hangusnya.
Hmmmm.... yummilicious!!!! Paling best, makan semasa sejuk. Hah...apa lagi...cubalah...jangan tak cuba...!!! :)
No comments:
Post a Comment