Potong dadu 3 ulas bawang putih dan tumis dengan menggunakan sedikit aje minyak zaitun. Bila dah terbit bau bawang putih, masukkan hirisan kecil 3-4 batang cili padi, sedikit sos tiram dan hanya sedikit air. Kacau. Masukkan sedikit aje garam, not too much. Bila air dah mendidih, masukkan kesemua sayuran yang telah dikukus bersama-sama hirisan bawang besar. Gaul dan terus tutupkan api.
Last sekali, renjiskan sedikit minyak bijan. Kacau rata. Akak memang suka gunakan minyak zaitun dan minyak bijan dalam masakan sayur sebab kedua-duanya sungguh berkhasiat. Akak tak tarok air tepung jagung sebab akak sukakan the natural taste and the crunchiness of the vegetables. Kalau ada udang ke, sotong ke, lagi sedap! Masakan ni boleh juga dimakan begitu saja.
memang brkhasiat ni kaksal.. kalo yg diet mmg elok la mkn gni kan kak..
ReplyDeleteBetul cakap emunnn tu..
ReplyDelete