I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, September 3, 2010

Cendawan Tiram Goreng Rangup

Pernah cuba goreng cendawan tak? Tadi akak cuba ikut nasihat pakar iaitu En. Nasron tentang bagaimana caranya nak menggoreng cendawan cara yang betul. Tapi akak tak ikutlah 100% resipinya. Seperti biasa, akak akan gunakan apa yang ada kat dapur and malas pulak nak beli bahan yang akak jarang guna nanti. Lagi satu, akak plus minus lah sendiri ikut citarasa akak, tapi tak lari lah dari tips2 penting yang dia bagi. Appreciate it a lot!


Menurut kata En. Nasron, "Jangan sesekali mencuci atau membasuh cendawan tiram! Cukup mengibas-ngibaskannya untuk membuang habuk yang melekat. Kalau kotor, buang je la. Sebenarnya cendawan ni tak perlu dikhuatiri kebersihannya sebab proses penanamannya sendiri memang cukup bersih. Cendawan ni sensitif terhadap kebersihan. Kalau tak bersih, tak tumbuh lah dia!"

high in protein, low in fat and no cholesterol

"Kalau korang cuci, atau cendawan tu dah kena air, dia akan meresap air tersebut. Bila korang goreng, tekstur dalaman cendawan tu tetap basah sebab air cucian itu. Tepung tak akan dapat meresap masuk kedalam liang-liang dalam cendawan. Ini menyebabkan rasa jadi kureng dan cendawan jadi lembik! Begitu juga kalau korang bikin capcai atau masukkan dalam sup, tolong jangan cuci. Jika tidak, cendawan tidak akan meresap air sup, atau rempah capcai, malah masih tetap menahan air cucian tadi. Oleh itu, INGAT! JANGAN CUCI CENDAWAN TIRAM JIKA NAK MASAK ATAU GORENG! Korang cuci baju lagi baik laaa." Hahaha...kelakar betullah En. Nasron ni! 

Memang betullah apa yang dia bilang. Dulu kalau nak goreng cendawan ni, mesti akak cuci dulu. Sceptical gitu! Hasilnya, teksturnya tak cantik. Kalau tak betul proportion tepungnya pulak, rasanya kurang menyelerakan.


BAHAN-BAHANNYA :
  1. proportion 3 jenis tepung hendaklah sama, depends on berapa banyak kuantiti cendawan yang hendak digoreng. Tadi akak guna sukatan cawan hidang untuk tetamu tu...setiap 1/2 cawan, untuk tepung gandum, tepung beras dan tepung jagung.
  2. 1 biji telur ayam - kalau lebih akan serap minyak
  3. sedikit serbuk kunyit - supaya nampak golden brown bila dah digoreng nanti
  4. sedikit garam
  5. 1 sudu besar air kapur sireh (untuk merangupkan)
  6. tumbuk lumat beberapa biji bawang merah - supaya lebih berperisa dan harum baunya
  7. sukatan air kene agak2, jangan terlalu cair atau pun pekat   

CARA-CARA MEMBUAT BATTER :
  1. Pukul telur dan masukkan ketiga-tiga jenis tepung sedikit2 sambil kacau rata.
  2. Masukkan air sedikit2 sehingga mendapat kepekatan yang sesuai. Jangan sampai terlalu cair.
  3. Masukkan air kapur, garam dan kunyit serbuk, jugak bawang merah yang telah ditumbuk lumat tadi. Mesrakan adunan.
  4. Panaskan minyak yang agak banyak, sebab kita buat cara deep frying.
  5. Apabila hendak menggoreng, pastikan minyaknya BETUL2 PANAS dan JANGAN SESEKALI MERENDAM cendawan di dalam adunan tepung. Bila hendak menggoreng, barulah kita celupkannya di dalam adunan tepung tadi.
  6. Tidak perlu goreng terlalu lama, cukuplah apabila ia menjadi golden brown dan tepungnya masak.
Mmmmm....hasilnya cendawan menjadi rangup dan tidak berminyak!

** Mungkin ada yang akan mempertikaikan, tidak salahkah kita memakan makanan yang tidak berbasuh? Jangan pening2kan kepala. Tidak ada dalam ayat Qur'an atau hadis pun yang mengatakan kita harus membasuh setiap makanan yang hendak kita makan. Yang mengikut hukum ialah makanan itu hendaklah "halalan toyyiba" (halal lagi baik), bersih dan bebas dari najis. Sebab itu tidak perlulah membasuh dahulu cendawan ni. Kalau boleh, pilihlah cendawan yang segar especially yang pesticide-free atau ditanam secara organik. Bukankan kita jugak tidak perlu membasuh dulu buah2an yang kita petik dari pokok seperti kurma, rambutan, durian dan banyak lagi buah2an lain. So don't worry, be happy!!

Silalah cuba tau.... :) Ini lah cendawan yang akak goreng tadi...



** Sumber artikel atau resipi asal ialah dari nasron.wordpress.com "Apabila Nasron Menulis".


4 comments:

  1. slalu je basuh cendawan..emm pasni xpyh basuh la plak..tq kak 4 the tips..=)

    ReplyDelete
  2. ye lah emun...tapi kalau tak nak basuh, kene make sure cendawan tu memang yang segar dan bersih.

    ReplyDelete
  3. I love mushrooms Sal, but can't find it here.

    We don't know yet when is Eid-ul-Fitr.It depends on the sighting of the moon.THere's a night we call here as "Chand Raat" when people go out to watch the moon and at the same time go to bazaars to buy bangles and jewelries.If the moon is sighted that night then the following day id Eid.

    ReplyDelete
  4. Yes Amina. Likewise..the sighting of the new moon at the end of Ramadhan heralds the celebration of Eid ul-Fitr. Happy Eid to u n ur family... :)

    ReplyDelete