BAHAN-BAHANNYA :
- 2 cawan nasi
- 1/2 cawan ikan bilis, dibasuh dan dibahagi kpd 2 bhgn (1 bahagian untuk dimesin & 1 bahagian, ketepikan dulu)
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 biji bawang besar, dihiris
- 1 biji cili merah, dihiris
- sedikit daun sup & daun bawang, dihiris halus
- garam secukup rasa
- minyak masak untuk menggoreng
CARA-CARA MEMBUATNYA :
- Di dalam blender jar, masukkan nasi, 1 bahagian ikan bilis, tepung gandum, air dan garam. Blend separa hancur (jangan sampai lumat).
- Keluarkan adunan dan tuangkannya ke dalam mangkuk.
- Campurkan 1 lagi bahagian ikan bilis, hirisan-hirisan bawang, cili merah dan daun sup & daun bawang ke dalam adunan yang telah diblend tadi.
- Sebatikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan apabila minyak masak, jemput-jemputkan adunan tadi ke dalam kuali menggunakan tangan ataupun sudu.
- Gorenglah adunan dengan api yang sederhana dan sehingga kekuningan.
- Angkat, toskan dan letakkannya di atas paper towel untuk menyerap lebihan minyak.
- Hidanglah dengan sos kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment